RAMAZAN SEÇİMLERİ YA DA RAMAZANDA SEÇİMLER!


Seçimlerimiz hayatımızın pusulaları gibidir. Sonuçlarına katlanmak ya da keyfini çıkarmak, seçimlerimizle ulaşılan durumlardır. Açıkçası beylik laflar eden bir kısımların yaptıkları gibi, siyasal hayata dair seçimleri küçümsemek ve değersizleştirmek gibi bir gayretim olmadı olmayacak.
Zira, realist bir hayat öngörüsü olan birisi olarak bu seçimlerimizin de sonuçları itibari ile ne anlama geldiğini biliyorum. Bu yüzdendir ki bu seçimlere dair görüşlerimi yazı ve sosyal medya aracılığı ile paylaşmaktayım.
Bunlarla birlikte; kulluk hayatımız ya da iç dünyamıza dönük seçimlerimizi ihmal ettiğimizde, insan olma erdem ve faziletinden uzaklaşacağımız açıktır.  Hatta durumda, siyasal hayata dair seçimlerimiz çok da anlamlı olmayacaktır.
Ramazan seçimleri;
Muhteşem bir aydır Ramazan Ayı. Bu ayda hayra, güzelliğe dair seçimlerimizi çoğaltmalıyız. Bu yüzdendir ki Ramazana dair seçimlerimiz olmalı.
Seçimlerimiz olmalı Ramazanda; Mesela Ramazana girerken;  ciddi bir muhasebeyi, içtenlikli bir tevbeyi, ne yaptığının farkında olacak şuurda bir istiğfarı, arınma ve temizlenmemizi kolaylaştırıp kalıcı hale getirecek bir helalleşmeyi seçmeliyiz.
Seçimlerimiz olmalı Ramazanda; kulluk bilincini Ramazanla ruhumuza kazıyıp bir ömür taşımaya dönük kalıcı ve bilinçli bir niyeti, hayaller ve ütopyalardan uzak gerçekçi ve makul bir adanmışlık hedefi seçmeliyiz.
Seçimlerimiz olmalı Ramazanda; iman ettim dedikten sonra hiçbir müdahale ve saldırı ile sarsılıp yıkılmayacak bir istikamet bilincini, yürüdüğümüz kutlu kulluk yolunda bize yoldaşlık edecek, bizi hatalarımız karşısında uyarmaktan çekinmeyecek dostları seçmeliyiz
Seçimlerimiz olmalı Ramazanda; içinde huzurla yaşadığımız, ibadetlerimizin neşesini paylaşmakta yarıştığımız, aynı hedefe yürüme ve aynı davayı paylaşma hususunda kalpleri bir atan, şairin toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez dediği gibi vahdet sağlamış bir aile oluşturmayı ve bütün bunları oluşturabilmek için çabalarken çıkacak bütün zorluklara karşı bir kalkan olarak kuşanacağımız bir sabrı seçmeliyiz.
Örnek bir uygulama planı;
Yukarıda teorik yönüne dair bir şeyler söylemeye çalıştığımız seçimlerimizi yapmamıza ve hedeflerine ulaşmamıza katkı sağlayacak kısa ve öz bazı tavsiyelerde de bulunmak gerekir diye düşünüyorum.
Ramazana ön hazırlık için;
İlmihalden oruç ve zekat ile alakalı fıkhi bilgileri okumalı. Riyazu-s Salihin ya da benzeri bir Hadis kitabından Tevbe ile alakalı bölümü ve hadisleri okuyup, içlerinden bazılarını işaret fişeği gibi taşımak üzere aklına, gönlüne ve defterine not edip daima hatırlamaya çalışmalı.
Ramazan Kur’an ayıdır; ay boyunca elbette Kur’anla meşgul olmalı. Bu yüzdendir ki; Ramazan ayı boyunca üzerinde düşünmek, anlamak ve odak noktası olarak belirlemek üzere bir sureyi seçip, tefsirlerden okumaya çalışmalı. Mesela genç kardeşlerim; Yusuf Suresi ve Lokman Suresi ile hemhal olsalar ne kadar güzel bir seçim olur.
Hepimizin, olmaması gerektiği halde olan kötü huy ve davranışlarımız vardır. Bu Ramazan ayında en azından bir tanesinden kurtulmak için bir kötü huyumuzu seçip kurtulmaya çabalamak, alışkanlık haline getirmek üzere de güzel bir ahlaki davranışı seçip davranış haline dönüştürmeye çalışmak harika olabilir.
Kitap tavsiyesi olsa;
İlmihalden oruç bahsi, Ramazan’la Dirilmek (Abdullah Yıldız), Ramazan Risalesi (Nureddin Yıldız), Ramazan’da Kalplerimizi Nasıl Canlandırabiliriz. (Dr. Mecdi el- Hilali), Oruç Fıkhı ( Yusuf el- Karadawi), Hz Muhammed’in Hayatı (Martin Lings), Gelin Müslüman olalım (Mevdudi). Vb. eserlerin hepsi ya da bir kısmı ramazan ayında okumak üzere seçebileceğimiz kitaplardandır.
Günlük seçimler;
Teravihsiz olmaz, her gün mutlaka teravih kılmak önemlidir. Sekiz rekât dahi olsa, tercihen camide olmak üzere, bazen de evde mutlaka teravih kılmalı ki ramazanlaşan bir hayatımız olsun.
Hele de evde tembellik çöktüğü anlarda, eş ve çocukları ardına saf edip cemaatle kılınan teravihlerin hazzına doyum olmaz. İftar öncesi ümmeti de içine alacak şekilde dua etmek önemsenmesi gereken bir seçimdir.
Hatim bitirmek üzere yapılmış bir Kur’an okuma planına, en azından namaz sureleri olarak ifade ettiğimiz Kur’an-ı Kerimin son on suresinin tefsirini öğrenmeyi de eklemek muhteşem bir seçim olacaktır.
İtikafsız Ramazan olmaz;
Ramazanın son on gününe ve gecesine özellikle önem vermek gerekir. Bununla birlikte imkânı olanların son on günde camide itikâfa girmek güzel bir seçimdir. Bununla birlikte; buna imkân bulamayanlar da en azından bir gün bir gece de olsa camide itikâfa girip, kendi ile baş başa kalmanın tadına varabilmeli. Modern hayatın alabildiğine sekülerleştirdiği (dünyevileştirdiği) ruhlarımızın böylesi bir dinginliğe ne kadar da ihtiyacı var.

Seçimler bitmez;
Ödül- ceza, cennet cehennem seçimlerimiz ve seçimlerimize uygun amellerimizin sonucu varılan hedeflerdir. Ruh dünyamıza dair seçimlerimizde isabet oranımız bizi “KUL”  “İNSAN” yapar. Sosyal ve siyasal hayatımızdaki seçimlerimizin Allah’ın (c.c) rızasına uygun olması dua ve çabasını bırakmadan geçirilecek bir ramazan duası ediyor ve aynı duayı talep ediyorum.
Seçimlerinde isabetli olanlardan olalım diye dua ile.
Vesselam!
Osman HAZIR
11.05.2018
MERSİN

Yorumlar